HVAD ER KAFFE?

Fra kaffebær til kaffeoplevelse

Kaffe er en fantastisk drik, der i århundreder har været kendt i hele verden. Men hvordan bliver et kaffebær til en kaffeoplevelse? Vi forklarer processen.


KAFFEBØNNER

Der findes mere end 60 forskellige kaffesorter, men de to vigtigste og mest anvendte er Arabica og Robusta.


HVOR KOMMER KAFFE FRA?

Kaffeplanter vokser i områder med et tropisk eller subtropisk klima. De ideelle vækstbetingelser er en gennemsnitstemperatur på mellem 17°C og 23°C, høj nedbør og frugtbar jord. Robusta kaffeplanten kan gro i lavlandet, mens Arabica-kaffeplanten kun kan vokse fra 800 meter til ca. 2300 meter over havets overflade.
De optimale vækstbetingelser ses i et bælte, som er placeret i zonen omkring ækvator mellem 23º nordlig bredde og 25º sydlig bredde og udgør ca. 70 kaffeproducerende lande. Den største kaffeproducent er Brasilien, som leverer mere end en fjerdedel af verdens samlede produktion.

Karakteristisk smag inddelt pr. land

Arabicalande:

  • Brasilien (en blød mælkekchocolade- og nøddeagtig smag),
  • Colombia, Mexico og mellemamerikanske lande (for det meste frisk og frugtagtig aroma),
  • Kenya og andre østafrikanske lande som Etiopien, Rwanda, Burundi (noter af blomster, moden frugtsmag)
  • Indien og Indonesien (disse har krydrede noter).

Robustaområder:

  • Vestafrika (Elfenbenskysten og Togo) og Østafrika (Uganda og Tanzania), med en blød og sød karakter
  • Indonesien, Indien, Laos og Vietnam (en mere krydret smag),
  • Brasilien (toner med mørk, bitter chokolade). 

Du kender sikkert til kaffens delikate smag og opkvikkende virkning. Men der er meget mere spændende viden omkring den lille kaffebønne. Her får du 10 spændende facts om kaffe.

10 FACTS OM KAFFE

DRIKKEVANER I VERDEN



Vietnam

Traditionelt serveres vietnamesisk kaffe med et par dråber kondenseret mælk, hvilket gør det mere af en dessert end en drik.






Italien

Det er uhøfligt at bestille en espresso to-go.



Tyrkiet

Sort tyrkisk kaffe er stærk og serveres typisk efter et måltid sammen med traditionelt tyrkisk slik.


Bosnien-Hercegovina

I Bosnien har man for vane at tage en bid af et sukkerrør og lade den smelte under tungen, imens man tager en mundfuld kaffe.



Etiopien

At drikke kaffe i Etiopien er et ritual, som normalt varer mindst en time.


Frankrig

At bestille almindelig filterkaffe i Frankrig er no-go.

VIDSTE DU?

KAFFENS HISTORIE

År 300: Ifølge en gammel fortælling opdagede en gedehyrde ved navn Kaldi kaffe i Etiopiens bjerge. Han så sine geder danse og hoppe rundt efter at de havde spist kaffebær. Munke fra et nærliggende kloster lavede en drik fra bærene og opdagede den spændende virkning af kaffe.

År 1400-1500: Araberne var de første til at lave kaffen, som vi kender den. Som tiden gik, blev kaffe en stadig vigtigere del af samfundet i Mellemøsten. Fra slutningen af det femtende århundrede stødte europæiske opdagelsesrejsende allerede dengang på datidens kaffebarer. Disse stammede fra Mekka.

År 1660: Det hollandske østindiske selskab (VOC) begyndte at handle kaffe med den arabiske havneby Mokka, og bragte i denne forbindelse selv kaffebønner til øen Java, hvor kaffeplantens vækstbetingelser viste sig at være særdeles gode. Da virksomheden begyndte at handle med kaffe, blev Amsterdam hurtigt hele verdens omdrejningspunkt for kaffehandel.

År 1753: Egbert Douwes og hans kone Akke Thijsses åbner deres købmand De Witte Os i byen Joure, Holland. Her skabte de grundlaget for det Douwe Egberts vi kender idag. 

År 1950: Douwe Egberts begynder at levere kaffe internationalt. Denne udvikling fortsatte, da selskabet fusionerede med den amerikanske kaffegigant Sara Lee Corporation.

År 2015: Som følge af en fusion mellem DE MASTER BLENDERS 1753 og kaffeselskabet Mondelēz International opstår det største rene kaffeselskab i verden: Jacobs Douwe Egberts


VORES LÆKRE KAFFEBØNNER