10 ting, du ikke vidste om kaffe

Du kender sikkert til kaffens delikate smag og opkvikkende virkning. Men der er meget mere spændende viden omkring den lille kaffebønne.

Der findes mange interessante facts om kaffe. Den har blandt andet en interessant historie, men den bidrager også til dit ve og vel. Her kan du læse 10 ting om kaffe, som du sikkert ikke vidste i forvejen.

Fact 1

Kaffe er en frugt

Det vil nok komme som en overraskelse for de fleste, når man får fortalt, at kaffe er en frugt. Kaffebønnerne er frugtkerner i et kaffebær. Kaffebæret er grønt, når det er umodent og rødt, når det er modent. Man plukker bærret, tørrer frugtkødet væk for at komme ind til den koffeinholdige bønne, som senere ristes inden brug.

Vidste du, at koffeinen i en kaffebønne er med til at beskytte den mod insekter? Bliv klogere på kaffe her. 

Fact 2

Koffein kan virke smertestillende

Det virker næsten for godt til at være sandt, men der er foretaget studier, hvor det er bevist, at koffein virker smertestillende. Man har testet det på personer, der ikke drikker kaffe i det daglige. Så næste gang du har hovedpine, så prøv med en kop kaffe.

Fact 3

Brasilien er verdens største kaffeproducent

Brasilien er kendt for fodbold, store regnskove og karneval. Men landet er også kaffens hjemland. Brasilien står nemlig for produktionen af cirka en tredjedel af verdens kaffe og er derfor den største producent og eksportør af kaffe i hele verden.

Lær mere om hvor kaffe kommer fra og de ca. 70 kaffeproducerende lande, som udgør kaffebæltet. 

Fact 4

Kaffe påvirker dit humør

Hvis man har en hård dag på jobbet eller det bare er en kedelig regnvejrsdag, så kom i godt humør med en kop kaffe. Koffeinen i kaffen påvirker frigivelsen af dopamin i hjernen, der både har en indvirkning på vores koncentration og produktivitet, og dette giver en positiv effekt på ens humør. Drik kaffe og bliv glad.

Fact 5

Kaffe gror på træer

Eftersom kaffe oprindeligt kommer fra et bær, er det naturligt, at kaffe gror på kaffetræer. Man kan finde disse kaffetræer i over 50 lande, i et bælte rundt om jorden ved ækvator. Høsten af bærene på træerne foregår ved håndkraft, da de ikke modnes jævnt. Dermed er der lagt meget arbejde i din daglige kop kaffe.

Lær mere om, hvordan kaffebæret bliver til den kop kaffe, du drikker. 

Fact 6

Kaffe stiller din appetit

Hvis du midt på dagen oplever at du bliver sulten eller bare har brug for en hurtig snack, kan kaffe være lige præcis det, du har behov for. Koffeinen i kaffen kan lægge en dæmper på sultfølelsen, og dermed kan du bruge en kop kaffe som en snack.

Fact 7

Over 60 kaffesorter i verden

Der findes mere end 60 kaffesorter, så der er noget for enhver smag. Den mest populære kaffesort kaldes Arabica og går under det botaniske navn “Ægte Kaffe”. Denne kaffesort er den mildeste og udgør 70-75 % af verdens kaffeproduktion, så sandsynligheden for at du allerede har smagt denne type kaffesort er stor. Desuden er der sorten Robusta, som udgør 20-30% af verdens kaffeproduktion og benyttes ofte i pulverkaffe, på grund af den kraftigere smag.

Fact 8

Kaffe giver bedre hukommelse

Hvis du har en tendens til at glemme ting, kan kaffe påvirke din langtidshukommelse positivt. Undersøgelser foretaget på det anerkendte Johns Hopkins University viser, at 2 kopper kaffe om dagen kan forbedre din hukommelse. Men det må kun være 2 kopper kaffe. Hvis man drikker mere, vil man ikke opnå den ønskede effekt.

Fact 9

Styrk dit stofskifte med grøn kaffe

Du er nok vant til din sorte kaffe, men grøn kaffe er det nye. Grøn kaffe, der ikke er ristet, kan hjælpe til at styrke dit stofskifte. Grøn kaffe bliver produceret fra den populære kaffesort, Arabica, som er rig på chlorogensyre. Chlorogensyre forbrænder fedt.

Fact 10

Koffein kan øge din forbrænding

Koffeinen i kaffe kan påvirke din krops forbrænding positivt. Fedtforbrændinger stiger hos personer, der kun lejlighedsvis drikker kaffe, når de tager en kop kaffe der indeholder 100-200 mg koffein. Man skal dog være opmærksom på, at hvis man dagligt optager en større mængde koffein over længere tid, vil den positive effekt forsvinde.

Ekstra fact

Vidste du, at Cafitesse brygges 9-10 gange stærkere end espresso?

Kom med bag kulisserne og se hvordan den unikke Cafitesse kaffe bliver fremstillet samt hvordan vi smagstester og kvalitetssikrer den bedst mulige kaffe til alle Cafitesse-elskere.

Vidste du?

At kaffegrums kan give babyblød hud eller genanvendes i husholdningen? Vi giver 5 tips til genbrug af kaffegrums her. 

JDE Professional er Danmarks førende leverandør af kaffeløsninger til erhverv. God kaffe og te er guld værd, og det er utroligt, hvad der kan ske over en kop kaffe. Vi hjælper med den rette kaffeløsning fra valg af kaffemaskine til den rette kaffe og te til din virksomhed. 

MERE OM JDE