Arabica vs Robusta?

Vidste du, at der er findes mere end 60 forskellige typer kaffebønner? De to mest anvendte er Arabica bønner og Robusta bønner. Begge typer kaffebønner har unikke egenskaber. Her forklares bønnernes egenskaber, og hvordan de adskiller sig fra hinanden.

Smagen af Arabica vs. Robusta

Smagen af Arabica kaffebønner er sød og blød med en duft af sukker og frugt. Robusta kaffebønner har en fast, rund smag, og denne kaffesort er også meget bitter. Smagen i begge typer kaffebønner afhænger især af oprindelseslandet. Lær mere om smagsnoter i kaffen her. 

Oprindelsen af Arabica vs. Robusta

Begge kaffeplanter har brug for et tropisk klima med høje temperaturer. Arabica kaffeplanten vokser især i højere regioner omkring ækvator (herunder Central- og Sydamerika). Robusta kaffeplanten vokser i lavere regioner omkring ækvator (herunder Sydøstasien). Arabica kaffebønner er de mest anvendte bønner verden over, og ca. 70 procent af verdens kaffeproduktion består af denne kaffebønne. Bliv klogere på kaffeproduktion her. 

"Fordi Arabicabønner vokser i højere luftlag, gror de langsommere, og indeholder mindre koffein"

Koffeinindholdet i begge typer kaffebønner

Robustakaffe har et ret højt indhold af koffein. Dette skyldes, at bønnerne beskytter sig mod dyr og plantesygdomme ved hjælp af koffein. Fordi Arabicabønner vokser højere oppe, indeholder de mindre koffein.

Kaffebønner og kaffe

De fleste baristaer anvender enten kun Arabica kaffebønner eller en blanding af Arabica og Robusta. For eksempel kan du lave en blød cappuccino eller krydret espresso. Læs mere om, hvordan du laver de lækre kaffevarianter.

Arabica og Robusta kan også blandes

Arabicabønner anvendes ofte i blends med 100% Arabicakaffe. Her vil man typisk blande Arabicabønner fra forskellige kaffefarme fra et bestemt område. Robustakaffe anvendes derimod sjældent i ren form, da smagen vil være alt for bitter. Mange blends er lavet som en kombination af Arabica og Robusta, da det giver gode muligheder for en ensartet smag. I sådanne blends får man et kompromis fra begge bønnesorter. Arabicabønnen tilfører de raffinerede- og fine smage, og Robustabønnen tilfører styrke, bitterhed samt en god crema. Forholdet mellem de to bønnetyper varierer fra blend til blend, og derfor kan der være stor forskel på smagen i forskellige kaffeblends.
Se vores mange kaffeblends her.

Populære kaffebønner i vores sortiment