SMAGEN AF KAFFE

Sensorik og smagsnuancer

Smager du egentlig på kaffen?

De fleste af os beskriver smagen af kaffe som ”bitter”, men alt kaffe er langt fra bare ”bitter”. I virkeligheden er smagen af kaffe meget mere avanceret, og kaffe er en af de mest komplekse ting, vi mennesker drikker. Kaffe indeholder raffinerede aromaer, tekstur og smag, som faktisk kan være svære at beskrive.

Enhver smag og aroma i kaffen bestemmes af kaffebønnens gener, herunder hvor i verden kaffetræet har vokset, træets vækstbetingelser samt hvilket vejr kaffetræet har været udsat for. Derudover er der en række vigtige elementer i produktionen – og den efterfølgende håndtering af kaffen, som har særdeles stor betydning for smagen; pulping, tørring, opbevaring, transport, ristning, formaling, brygmetode og så videre. Lær mere om processen fra kaffebønne til kaffekop her. 

Kaffen smages bedst gennem munden

Når vi drikker kaffe, får vi en blanding af forskellige smage, som sammen skaber en række sensoriske oplevelser i munden. Der er 5 grundsmage, som registreres gennem smagsløg på vores tunge og svælg: salt, sur, sød, bitter og umami.

Hvert smagsløg kan kun opfange én smag. Forrest på din tunge sidder de smagsløg, der opfanger sødt og salt, hvorimod bitre og sure smage primært opfanges bagerst på tungen. Vores smagssans er nært tilknyttet til lugtesansen, og dette er med til at give smagsoplevelsen flere dimensioner, da vi mennesker kan opfatte langt flere lugte end smagsstoffer. Derfor er det slet ikke nogen dårlig idé at slubre kaffen, når den drikkes, da smagsoplevelsen herved bliver større.

Nyder du, at tage dig god tid til at brygge den perfekte kop kaffe? Prøv at brygge din kaffe med slow brew - så kan kvaliteten af din kaffe virkelig smages. Se hvordan du gør her. 

Hvad smager kaffen så af?

Tilbage i 1995 udgav SCAA (Speciality Coffee Association of America) det såkaldte ”Flavor Wheel” som anvendes af risterier, kaffelaboratorier og kaffeproduktioner verden over. 

Flavour Wheel er tiltænkt som et kompas, der kan hjælpe tanker og sanser i den rigtige retning. Det hjælper også med skabe et universelt sprog om kaffesmag, så alle har et fælles udgangspunkt for at italesætte, hvad kaffen egentlig smager af.

Hjulet fungerer ved, at man arbejder sig indefra og ud. Prøv eksempelvis at smage på en kop kaffe og forhold dig i første omgang til hjulets inderste felter. Her kan du indkredse smagen til, hvorvidt den synes frugtig, krydret, sød, chokoladeagtig eller andet. Alt efter hvordan du oplever kaffen, kan du bevæge dig et skridt længere ud på hjulet. På denne måde bliver du mere og mere specifik på smagen af netop denne kaffe. Det vil for de fleste være svært at finde den netop eksakte smag, men hjulet hjælper med at afgrænse begreberne og smagene fra hinanden. Øvelse gør mester, og jo mere man smager, jo bedre bliver man. Det handler om at være koncentreret, og hvis man lukker øjnene og derved fjerner synssansen, er det med til at gøre smagssansen skarpere.


HAR DU SMAGT VORES KAFFE?