• Fri fragt ved køb over 3000 kr
  • Levering inden for 2 hverdage
  • Landsdækkende service

Fra kakaobønne til kakaopulver

Sådan dyrkes kakao

Teobroma Cacao

Det var navnet, som botanikeren Carolus Linnaeus gav kakaotræet i midten af 1700-tallet. Navnet kan oversættes til ”kakao, gudernes mad” – et værdigt navn. Men kakaobønner må dog stadig gennemgå en lang proces for at blive til de lækre chokolade- og kakaoprodukter, vi gerne nyder.

Tropisk miljø

Det perfekte miljø for et kakaotræ findes i den tropiske varme i skovene omkring. Det meste af verdens kakaohøst kommer fra Vestafrika. Dyrkning af kakao udgør hovedindkomsten for tusindvis af afrikanske bønder. Kakaotræet blomstrer to gange om året. Men højst 40 af de mange blomster udvikler sig til kakaobælge.

Efter 6 måneder er bælgene vokset færdig og har skiftet farve fra grøn til gulorange. De er nu modne til hovedhøsten, som finder sted fra maj til august. Efter høsten bliver bælgene åbnet, og frugtkødet fjernes sammen med kakaobønnerne. Bønnerne lægges i bunker og dækkes af bananblade. Her ligger de og gærer. Ca. 7 dage senere er sukkeret i frugtkødet nedbrudt; det giver bønnerne deres endelige aroma og farve.

På udkig efter en kakao- og kaffemaskine? Få personlig rådgivning her

Tørring og klassificering

Efter gæringen ligger kakaobønnerne til tørring på hævede bambusmåtter i fuld sol. Bønderne bringer derpå deres dyrebare høst til et opsamlingscenter, hvor bønnerne klassificeres og partiet får en kvalitetskode. Her blandes kakaobønner med forskellig oprindelse. Når sten, snavs og sand er fjernet, hurtigtørres kakaobønnerne under varmelegemer. Derefter knækkes de, og skallerne fjernes, så kun de små kernestykker er tilbage.

Kakaoen ristes og kværnes

Kernestykkerne bliver eventuelt alkaliseret – og så ristet! Efter ristningen kværnes stykkerne til en flydende kakaolikør. Den kan bruges som ingrediens i chokolade, eller den kan forarbejdes yderligere til kakaosmør og kakaopulver, som bruges til drikke. Maskiner presser kakaolikøren igennem en meget fin si, som skiller partiet i kakaosmør og kakaokager. Kagerne males herefter til en række forskellige pulvere med foruddefinerede finhedsgrader.

Det kakaopulver, som bliver brugt til kakaodrikke, består af en balanceret blanding af kakao, mælk og sukker. Alt efter mængden af hver enkelt ingrediens varierer smagen fra bitter til sød.

Mangler i kakao? Så kig her!

Vi har et stort udvalg af forskellige produkter