- Fri fragt ved køb over 3000 kr
- Levering inden for 2 hverdage
- Landsdækkende service
Te er en af danskernes yndlingsdrikke, men hvilke sunde egenskaber har te? Hvordan opbevares det bedst, og hvilken type te skal man vælge, hvis man gerne vil undgå koffein? Der er en lang række ubesvarede spørgsmål om te. I artiklen her har vi samlet svarene på noget af det, vi oftest bliver spurgt om.
Der er koffein i de fleste teer, men mængden varierer alt efter, hvilken type du drikker. Tommelfingerreglen siger, at der i gennemsnit er ca. halvt så meget koffein i te, som der er i en kop almindelig sort kaffe. Mere konkret indeholder den gennemsnitlige deciliter te 25 mg koffein.
Hvis du gerne vil have en koffeinholdig te, så skal du gå efter sorte teer. De indeholder som regel mest koffein. At der er koffein i te er ikke nødvendigvis en dårlig ting. Et forsøg har vist, at tager man en koffeinholdig drik til sit morgenmåltid, så er man mindre træt, har lettere ved at lære nyt og bearbejde ny information. Grøn te indeholder også koffein, mens hvid te har det laveste koffeinindhold. Vil du helst undgå koffein, så er det altså hvid te, du skal gå efter.
Te kan være mildt vanddrivende, og drikker du et par kopper om dagen, så mærker du det med stor sandsynlighed ikke. Drikker du 6-10 kopper, så husk et ekstra glas vand i løbet af dagen.
På udkig efter en te- og kaffeløsning? Få personlig rådgivning her
I modsætning til hvad mange tror, er der ikke garvesyre i te. Det som giver teen sin bitterhed er derimod flavonoider. Flavonoiderne kommer fra teens blade, og når de bliver blandet med spyt, giver det en let bitter smag i munden. Det er også flavonoiderne der sætter sig som mørke rander på tekoppens inderside. Der er altså ikke garvesyre i te. Det er en gammel myte.
Hvis du vil have den bedst mulige smagsoplevelse og den længst mulige holdbarhed, så er der en række anbefalinger til opbevaring af te, som du bør følge. Du bør f.eks. altid opbevare teen i en lufttæt dåse eller beholder, for at den ikke mister sin smag. Derudover er en den god idé at opbevare den på et mørkt og tørt sted, der ikke skal være for varmt. Det kan fx være i et køkkenskab eller skuffe.
Følger du disse simple anbefalinger for opbevaring af te, kan du ganske enkelt se frem til at nyde den gode smag i endnu længere tid.
Det korte svar er nej. Der er ikke noget farligt ved at drikke te og som udgangspunkt kan du drikke så meget, du har lyst til. Men vær opmærksom på de aktuelle sundhedsdiskussioner. For selvom te er sundt, så kan store mængder sort te godt forårsage skader på f.eks. tænderne. Hvis du er helt vild med te, så kan det godt være, at du skal veksle lidt med andre typer af te.
Man kan altså ikke som sådan drikke for meget te, men med sund fornuft kommer man langt.
Te er sundt! Og der er faktisk gode, sundhedsfremmende egenskaber, uanset om du har hang til sort te, hvid te eller grøn te.
Sort te
Sort te indeholder antioxidanter - dog færre end grøn og hvid te. Derudover har sort te et højt koffeinindhold, sammenlignet med andre teer. Det er blandt andet godt for hjerte og kredsløb, og så er det faktisk med til at forbedre vores koncentrations- og indlæringsevne.
Grøn te
Grøn te er fyldt med antioxidanter og man siger, at denne type te blandt andet er god mod hjertekarsygdomme, stress, gigt, kræft og en række andre sygdomme og lidelser. Selvom grøn til med garanti er sundt, så er det dog godt at gå til sådanne informationer med en god portion skepsis. For te ER sundt, men kan altså hverken helbrede sygdomme eller helgardere mod diverse lidelser.
Hvid te
Hvid te er den mindst forarbejdede te, og derfor er de mange vitaminer og antioxidanter bevaret i det færdige produkt. Af samme årsag betragtes hvid te ofte som den sundeste te. I virkeligheden har hvid te samme gode egenskaber som både grøn og sort te. Vil du helst undgå koffein, så kan du med god grund vælge en hvid te.
Der er altså ikke noget klart svar på, hvilken der er den sundeste te, men vi kan slå fast at te ER sundt, og du kan roligt drikke alt det, du har lyst til.
Te kommer oprindeligt fra Asien, og den dag i dag er mange teer dyrket, høstet og eksporteret fra Kina, Japan og andre østasiatiske lande. Også Sri Lanka er en stor teproducent og deres nationalte, Ceylon, er kendt over hele verden. Det samme gælder for Sydafrikas Rooibos te. Te dyrkes altså hovedsageligt i Asien og Afrika.
For nogle år siden kom det frem, at man i Kina bryggede en meget eksklusiv te på ekskrementer fra pandaer. Den kostede op til 400.000 kr. pr. kilo, og man regnede den på det tidspunkt for verdens dyreste te. Siden dengang har vi ikke hørt meget om den kinesiske idé.
En lang historie kort. Vi ved ikke præcis hvilken te, der er verdens dyreste, men vi har et kvalificeret (og lidt mere seriøst bud) på en meget eftertragtet og eksklusiv te, der er brygget på ældgamle kinesiske metoder, nemlig Pu Erh te. Den findes i to varianter: Én, der er brygget med Shu-metoden og som er til at betale, og den noget dyrere version, der er brygget efter Sheng-metoden. Sidstnævnte er en af de mest efterspurgte teer som investering. Pu Erh te bliver nemlig kun bedre med alderen.
Med tiden er der kommet rigtigt mange nye tetyper til, og man kan let blive i tvivl om, hvilken man skal vælge - det gælder især for grøn te, som findes i et hav af varianter. Man skelner oftest mellem ren grøn te og grøn te, der er tilsat frugter, bær eller urter.
Du kan eksempelvis servere ren grøn te til maden - og især, hvis du laver asiatiske retter. Den milde, naturlige smag er en god kontrast til et smagfuldt aftensmåltid.
Til morgen, eftermiddag eller aften: Grønne teer som er tilsat frugt, bær eller urter, har som regel en mere fyldig og ofte sødere smag end den rene grønne te. Det gør den velegnet til hyggestunder på alle tider af døgnet.
Her skal vi et smut tilbage til spørgsmålet om opbevaring af te. Teens holdbarhed afhænger nemlig af, hvordan du opbevarer den. Hvis du følger anbefalingerne her, så kan du regne med at teen forbliver smagfuld i 1-2 år.
Selvom du ikke er den store tedrikker, så er der altså gode chancer for, at du nok skal nå at få drukket teen, inden den bliver for gammel.
Du kan roligt drikke al den te, du har lyst til. Der er nemlig ingen kalorier i te. Hvis du drikker te med mælk, sukker, honning eller er forfalden til chai latté, så er der naturligvis nogle ekstra kalorier, der bør tælles med.
Den mest kendte beroligende te er nok kamille, men der er masser af gode alternativer. Der findes mange gode teblandinger med beroligende ingredienser som baldrian, citronmelisse, limeblomst og kava. Nogle af dem har endda fået navne, der får én til at associere dem med nattesøvn, som fx “godnat te” eller “sov godt te”.
Te er en ældgammel drik, og med tiden er der kommet masser af nye varianter til. Det giver anledning til undren og spørgsmål. Både omkring teens oprindelse, fremstilling og de mange sunde egenskaber, den ofte forbindes med. Vi håber du fik svar på dine spørgsmål i artiklen, hvor vi har forsøgt at samle alt det, vi synes du bør vide om te, og alt det, vi ofte bliver spurgt om.