• Fri fragt ved køb over 3000 kr
  • Levering inden for 2 hverdage
  • Landsdækkende service

10 tesorter alle teelskere bør kende

Te er en af de ældste drikke i verden. Faktisk kan den siges at stamme helt tilbage til 2737 før Kristi fødsel, hvor den kinesiske kejser Shen Nung siges at have drukket den første te. Siden har te udviklet sig og mange nye typer af te er kommet til. Her i artiklen gennemgår vi nogle af dem, du skal kende, hvis du er vild med te.

 

Vi kigger blandt andet nærmere på, hvad der gør Rooibos til en helt særlig te og hvor du skal hen, hvis du vil have den bedste matcha. Du kan også læse om Pu erh-te, der er én af verdens mest eksklusive teer, eller blive klogere på, hvad der kendetegner grøn, hvid og sort te.

Sort te, hvid te eller grøn te

Du kender sikkert den klassiske skelnen mellem sort te, grøn te og hvid te, men hvad er egentlig forskellen på de tre typer? Lad os starte med deres fællestræk, inden vi dykker ned i, hvad der kendetegner dem hver især.

Sort, grøn og hvid te er lavet af blade fra samme plante. Planten hedder Camelia Sinensis og kaldes i daglig tale ofte en tebusk. Forskellen på de tre tesorter ligger i måden, bladene behandles på, efter de er høstet.

Nummer 1:

Grøn te består af friskplukkede teblade, der får lov at tørre og som efterfølgende varmebehandles for at standse den gæring, der får bladene til at rådne – derfor kalder man også grøn te for ufermenteret te. Herefter ristes bladene, og så rulles de, så de har forskellige former, og sorteres efter størrelse.

Grøn te kommer oprindeligt fra Kina, Japan og Taiwan, hvor den er blevet drukket i flere tusinde år. Den er kendt for at indeholde mange antioxidanter, vitaminer og mineraler og siges at kunne beskytte mod nogle af de sygdomme, vi kæmper allermest med i dag, nemlig kræft og hjertekarsygdomme.

Grøn te indeholder mindre koffein end sort te, men mere end hvid te.

Nummer 2:

Sort te: Fuldoxideret te med karakteristisk smag

Produktionen af sort te er en lille smule anderledes. Efter at bladene er høstet og tørret, knuser man dem og herefter starter fermenteringsprocessen. De knuste blade spredes ud i et rum, hvor de får lov til at oxidere, før de varmebehandles og tørres igen. Under oxideringen ændrer bladene farve fra mørkebrun til sort, og det er også i denne proces, at teen får sin karakteristiske maltede, frugtagtige og i nogle tilfælde røgfyldte smag. Sort te smager naturligvis forskelligt alt efter, hvor i verden bladene kommer fra.

Når man snakker om de mange gode egenskaber ved te, så henviser man som oftest til grøn te eller hvid te, der begge er kendte for deres sundhedsfremmende egenskaber. Men der er god grund til at også at nævne sort te, der blandt andet har et højt koffeinindhold, som er med til at styrke vores koncentrationsevne. Sort te styrker desuden immunforsvaret og er med til at balancere hormonniveauet hos kvinder.

Nummer 3:

Hvid te: Den mindst forarbejdede te

Hvid te er den mindst forarbejdede te. Bladene plukkes kun på særlige dage med den rette temperatur og luftfugtighed, og regner det på disse dage, kan hele høsten gå tabt. Det kan ofte ses på prisen, som stiger og falder efter, hvordan høsten er gået.

I modsætning til sort og grøn te, så plukker man bladknopperne, mens de endnu ikke er sprunget ud. De får lov til at visne naturligt, inden de dampes let og tørres ved svag varme. Den nænsomme behandling betyder, at mange antioxidanter og bioaktive stoffer er bevaret i det færdige produkt. Det høje indhold af antioxidanter er blandt andet med til at bekæmpe virus og infektioner samt beskytte mod kræft og hjertekarsygdomme.

Nummer 4:

Oolong te: Det glemte midterbarn

I daglig tale skelner vi ofte mellem hvid, grøn og sort te, men rigtige tekendere vil vide, at der mangler én, nemlig Oolong te. Oolong te er en mellemting mellem sort og grøn te, og den betegnes af samme grund ofte som “halvfermenteret”.

Det særlige kendetegn ved Oolong te er dens store, grove blade, og dens flotte varme farve. Oolong te har traditionelt en mild smag og er kendt for at have mange af de samme gode egenskaber som sort og grøn te.

En af de mest kendte typer Oolong er jasminte. Jasminte er lavet på Oolong-blade, som fermenteres sammen med enten jasminblomster eller jasminolie. Det bliver til en te, der er sød og blid i smagen og som dufter fantastisk.

På udkig efter en ny te- og kaffeløsning? Få personlig rådgivning her

Andre tesorter, du bør kende

Nummer 5:

Ceylon te: Sri Lankas nationalte

I Sri Lanka er teproduktion en milliardindustri – og med god grund. Landets terræn og temperaturer er nemlig ideelle til tedyrkning, og den mest kendte af Sri Lankas teer er så populær, at den er opkaldt efter landet selv: Den hedder nemlig Ceylon, som var øens officielle navn indtil 1972.

I dag dyrkes denne tesort på store dele af Sri Lankas 65.000 kvadratkilomer og sælges til forhandlere i hele verden. Ceylon te fås både som grøn te, hvid te og sort te. Sort Ceylon te har en mild smag af citrusfrugter, mens den grønne udgave er fyldt med antioxidanter og har en nøddeagtig smag. Den hvide te er den mest sjældne Ceylon te. Den er kendetegnet ved dens søde smag, som er et resultat af, at den er tørret i solen.

Nummer 6:

Pu erh te:  Verdens dyreste te

Pu erh te er betegnelsen for en mørk te med kinesiske rødder. Pu erh er kendetegnet ved en særlig aldrings- og tørringsmetode, som giver teen sin mørke farve. Pu erh teerne er nemlig fermenterede i modsætning til de oxiderede sorte teer. På trods af den mørke farve bør Pu erh te altså ikke forveksles med sort te.

Pu erh te produceres i det sydvestlige Kina, nærmere bestemt i Yunnan-provinsen, som grænser op til Laos og Myanmar. Tørrings- og aldringsmetoden er ikke det eneste særpræg ved Pu erh teen. Tebladene kommer nemlig fra Da Ye-busken, som er særligt udbredt i netop dette område af Kina.

Pu erh soltørres og herefter fremstilles teen på to forskellige møder: Shu eller Sheng. Sidstnævnte er en kinesisk metode, der er mere end 3000 år gammel - det er blandt andet det, der gør Sheng-fremstillet Pu erh te til en af de dyreste og mest eftertragtede teer i verden.

Pu Erh te betegner man i Kina som en medicinsk te. Den bliver blandt andet drukket, fordi den siges at sænke mængden af kolesterol i blodet og forbedrer fordøjelsessystemet.

Nummer: 7

Matcha te: Populær japansk te i pulverform

Matcha te er blevet ekstremt populært, men hvad er matcha egentlig? Matcha er kort fortalt en japansk grøn te i pulverform. Det fine grønne pulver er lavet af teblade, som er dyrket i skyggen og herefter bliver plukket, dampet, tørret og pulveriseret.

Du skal en tur til Japan, hvis du skal have fat i de mest udsøgte Matcha teer. Den stammer nemlig fra den gamle hovedstad Kyoto, hvor den er en fast del af teceremonierne. Efterhånden er matcha dog blevet så populært, at du kan bestille den japanske te på mange caféer herhjemme.

Nummer 8:

Rooibos te: Sydafrikanske smagsnuancer

Rooibos er en særlig tebusk, som kun vokser i Sydafrika. Det er det eneste sted, der har den helt rigtige temperatur, regnmængde og jordbund til at den to meter høje tebusk med de nålelignende blade kan trives.

Produktionen at Rooibos te startede i 1930’erne og siden har den karakteristiske kobberrøde te vundet indpas i hele verden. Rooibos er traditionelt en sød og nøddeagtig te, men i dag findes den i et hav af smagsvarianter.

Nummer 9:

Chai te: Søde indiske krydderier

Du kender med garanti Chai te fra caféer, hvor den serveres som en latte. Chai består af sorte teblade som blandes med krydderier som de fleste forbinder med jul og hygge: Kanel, kardemomme, anis nelliker. Og så er der i mange tilfælde også ingefær i.

Chai te er oprindeligt fra Indien, hvor den er blevet drukket i mange, mange år. Herhjemme har vi tages den indiske tedrik til os, og nyder den som oftest med mælk og sukker.

Nummer 10:

Hibiscus te: Rød te med masser af C-vitamin

Hibiscus te er en blomsterte, der ikke er til at tage fejl af. Den har nemlig en helt særlig rød farve og en syrlig smag, som minder lidt om tranebær. Den indeholder masser af C-vitamin og siges at være god for fordøjelsen og blodtrykket.

Til dig der gerne vil blive en rigtig teekspert!