• Fri fragt ved køb over 3000 kr
  • Levering inden for 2 hverdage
  • Landsdækkende service

20 ting, du måske ikke vidste om kaffe

Du kender sikkert til kaffens delikate smag og opkvikkende virkning. Men der er meget mere spændende viden omkring den lille, srote kaffebønne. Her kan du læse 20 ting om kaffe, som du sikkert ikke vidste i forvejen.

Fact 1

Kaffe er en frugt

Det vil nok komme som en overraskelse for de fleste, når man får fortalt, at kaffe er en frugt. Kaffebønnerne er frugtkerner i et kaffebær. Kaffebæret er grønt, når det er umodent og rødt, når det er modent. Man plukker bærret, tørrer frugtkødet væk for at komme ind til den koffeinholdige bønne, som senere ristes inden brug.

På udkig efter en ny kaffeløsning? Få personlig rådgivning her

Fact 2

Koffein kan virke smertestillende

Det virker næsten for godt til at være sandt, men der er foretaget studier, hvor det er bevist, at koffein virker smertestillende. Man har testet det på personer, der ikke drikker kaffe i det daglige. Så næste gang du har hovedpine, så prøv med en kop kaffe.

Fact 3

Brasilien er verdens største kaffeproducent

Brasilien er kendt for fodbold, store regnskove og karneval. Men landet er også kaffens hjemland. Brasilien står nemlig for produktionen af cirka en tredjedel af verdens kaffe og er derfor den største producent og eksportør af kaffe i hele verden.

Lær mere om hvor kaffe kommer fra og de ca. 70 kaffeproducerende lande, som udgør kaffebæltet. 

Fact 4

Kaffe påvirker dit humør

Hvis man har en hård dag på jobbet, eller det bare er en kedelig regnvejrsdag, så kan man komme i godt humør med en kop kaffe. Koffeinen i kaffen påvirker frigivelsen af dopamin i hjernen, der både har en indvirkning på vores koncentration og produktivitet, og dette giver en positiv effekt på ens humør. Drik kaffe og bliv glad.

Fact 5

Kaffe gror på træer

Eftersom kaffe oprindeligt kommer fra et bær, er det naturligt, at kaffe gror på kaffetræer. Man kan finde disse kaffetræer i over 50 lande i et bælte rundt om jorden ved ækvator. Høsten af bærene på træerne foregår ved håndkraft, da de ikke modnes jævnt. Dermed er der lagt meget arbejde i din daglige kop kaffe.

Lær mere om, hvordan kaffebæret bliver til den kop kaffe, du drikker. 

Fact 6

Kaffe stiller din appetit

Hvis du midt på dagen oplever, at du bliver sulten eller bare har brug for en hurtig snack, kan kaffe være lige præcis det, du har behov for. Koffeinen i kaffen kan lægge en dæmper på sultfølelsen, og dermed kan du bruge en kop kaffe som en snack.

Fact 7

Over 60 kaffesorter i verden

Der findes mere end 60 kaffesorter, så der er noget for enhver smag. Den mest populære kaffesort kaldes Arabica og går under det botaniske navn “Ægte Kaffe”. Denne kaffesort er den mildeste og udgør 70-75 % af verdens kaffeproduktion, så sandsynligheden for, at du allerede har smagt denne type kaffesort, er stor. Desuden er der sorten Robusta, som udgør 20-30% af verdens kaffeproduktion og benyttes ofte i pulverkaffe på grund af den kraftigere smag.

Du kan læse mere om forskellen på Arabica og Robusta kaffe her.

Fact 8

Koffein giver bedre hukommelse

Hvis du har en tendens til at glemme ting, kan koffein påvirke din langtidshukommelse positivt. Undersøgelser foretaget på det anerkendte Johns Hopkins University viser, at 2 kopper kaffe om dagen kan forbedre din hukommelse. Men det må kun være 2 kopper kaffe. Hvis man drikker mere, vil man ikke opnå den ønskede effekt.

Så har du husket kaffen?

Køb kaffe

Fact 9

Styrk dit stofskifte med grøn kaffe

Du er nok vant til din sorte kaffe, men grøn kaffe er det nye. Grøn kaffe, der ikke er ristet, kan hjælpe til at styrke dit stofskifte. Grøn kaffe bliver produceret fra den populære kaffesort, Arabica, som er rig på chlorogensyre. Chlorogensyre forbrænder fedt.

Fact 10

Koffein kan øge din forbrænding

Koffeinen i kaffe kan påvirke din krops forbrænding positivt. Fedtforbrændingen stiger hos personer, der kun lejlighedsvis drikker kaffe, når de tager en kop kaffe, der indeholder 100-200 mg koffein. Man skal dog være opmærksom på, at hvis man dagligt optager en større mængde koffein over længere tid, vil den effekt forsvinde.

Fact 11

Koffeinen virker i mange timer

Kaffe er opkvikkende, fordi det indeholder koffein. Det er et faktum, som de fleste kender til. Men hvor længe virker koffeinen egentlig? Længe! Koffeins halveringstid er nemlig ca. fem timer – det betyder, at vi bliver påvirket i ret lang tid efter, at vi har drukket kaffe.

Dog er vores tolerance og nedbrydning af koffein individuel. Det forklarer, hvorfor nogle sagtens kan drikke en kop aftenkaffe og få en god nattesøvn efterfølgende, mens andre kan ligge vågne i flere timer.

Fact 12

I Skandinavien drikker vi mest kaffe

Hvor meget kaffe drikker danskerne? Det korte svar er: Rigtig meget. Vi er nemlig blandt de lande, som drikker allermest kaffe i verden. Det viser en undersøgelse foretaget af The International Coffee Organization. Her ender Danmark nemlig lige uden for podiepladserne – på en 4. plads. Det er efter Finland, Norge og Island. I Danmark drikker 5 ud af 6 voksne kaffe, og den gennemsnitlige dansker har et kaffeforbrug på 8,6 kg om året. Det svarer til ca. 3 kopper om dagen.

Få din kaffe på en ny og sjov måde med nogle lækre kaffeopskrifter her.

Fact 13

Vi har drukket kaffe siden 1600-tallet

I midten af 1600-tallet kom de første arabiske kaffebønner til Europa, men det var først i 1730’erne, at drikken for alvor blev udbredt. Dengang ristede man bønnerne på en pande og malede dem efterfølgende med en morter, så fint man kunne. Kaffe var på det tidspunkt forbeholdt finere folk som præster og herregårdsejere.

Fact 14

25 millioner mennesker arbejder med kaffeproduktion

Det er sjældent, at man tænker over det, når man snupper en kop kaffe på arbejdet, bestiller det på caféen eller brygger det på maskinen derhjemme – men kaffeproduktion er en kæmpestor industri! Faktisk er der ca. 25 millioner mennesker, der lever af at arbejde med kaffe.

JDE har fokus på bæredygtig kaffeproduktion - læs mere her!

Fact 15

Kaffe er den anden mest efterspurgte råvare

Råolie er nummer 1, men derefter kommer kaffe – det er nemlig den anden mest efterspurgte råvare i verden. Det betyder, at kaffe er mere efterspurgt end blandt andet naturgas, guld og sukker.  Det understreger, at kaffe er en vigtig drik – ikke kun i Danmark, men også på verdensplan.

Fact 16

Der serveres friskbrygget kaffe på Den Internationale Rumstation

Førhen blev der kun lavet instant-kaffe på den Internationale Rumstation (ISS), men sådan er det ikke længere. I dag kan astronauterne nemlig nyde en friskbrygget espresso på stationen. Det er takket være en særlig kaffemaskine, som er specialdesignet til vægtløs kværning.

Skal I også have en ny kaffemaskine?

Fact 17

Kaffe stammer fra Etiopien

Kaffe kan spores helt tilbage til 1400-tallet. Myten går på, at en hyrde i Kaffa-provinsen i Etiopien havde bemærket, at hans geder blev opkvikkede af at spise kaffebærene. Herefter eksperimenterede han selv med at omdanne kaffebær til den varme, sorte drik, vi kender. Senere kom kaffen til Yemen via havnebyen Mokka og derfra udbredtes den til resten af verden.

Fact 18

Danskere foretrækker filterkaffe

En undersøgelse fra 2017 viser, at 52 % af danskerne foretrækker filterkaffe, mens 15 % foretrækker stempelkaffe. På 3-5. pladsen er henholdsvis kapselkaffe, pulverkaffe og kaffe fra en espressomaskine.

Var det noget med filterkaffe til arbejdspladsen?

Køb filterkaffe

Fact 19

Kaffe kan holde sig længe – især i Danmark

I Danmark har vi specialdesignede pakker og særlige mærkningsordninger til kaffe – det betyder, at kaffen kan holde sig længere end i andre lande. I Danmark er råkaffe nemlig holdbart i 24 måneder, mens det i Holland kun er holdbart i 8 måneder efter åbning. 

Fact 20

Der er 0 kalorier i sort kaffe

Er du på kur, så kan det være en god idé at droppe mælk i kaffen. En almindelig sort kop kaffe indeholder nemlig 0 kalorier! Til sammenligning er der ca. 90 kcal i en café latte på letmælk. Der er altså meget at spare i kalorieregnskabet, hvis du vælger kaffe uden mælk. 

Ekstra fact

Vidste du, at Cafitesse brygges 9-10 gange stærkere end espresso?

Kom med bag kulisserne og se hvordan den unikke Cafitesse kaffe bliver fremstillet, samt hvordan vi smagstester og kvalitetssikrer den bedst mulige kaffe til alle Cafitesse-elskere.

Se vores Cafitesse maskiner her

Til dig der ønsker at blive en rigtig kaffenørd!