• Fri fragt ved køb over 3000 kr
  • Levering inden for 2 hverdage
  • Landsdækkende service

Kender du de forskellige kaffetyper?

Her giver vi dig overblikket over de forskellige kaffetyper

Download illustration

Der findes uendeligt mange kaffetyper – og det kan være svært at holde styr på alle varianterne. Her får du en guide, som kan hjælpe dig på vej. Vi giver dig nemlig et overblik over alle de kendte kaffedrikke, så du ikke er i tvivl om, hvad dine kunder taler om, når de spørger efter en cortado, ristretto eller gerne vil vide, hvad der egentlig er forskellen på cafe latte og cappuccino.

 

Få et overblik over de forskellige kaffetyper

Kaffe er en videnskab. Kaffens smag afhænger nemlig både af bønnernes oprindelse, ristningen, måden vi maler dem på, vandkvaliteten, hvordan vi brygger kaffen og hvilken maskine, vi bruger. Derudover har mængden af tilsat mælk og vand en stor betydning for drikkens intensitet og tekstur.

Herunder gennemgår vi 12 klassikere på kaffekortet og rangerer styrken på en skala fra 1-7 kaffebønner, hvor 7 er den mest intense. Det giver jer et godt grundlag for at give restaurantens, caféens eller kaffebarens gæster en kaffeoplevelse i særklasse samt yde god rådgivning til kunder, der endnu ikke har fundet deres favoritdrik blandt de forskellige kaffevarianter på menukortet.  

Du kan også downloade vores oversigt over de forskellige kaffetyper, og hænge den op i kaffehjørnet på jeres arbejdsplads.

Download oversigten

Sorte kaffedrikke – 5 intense kaffevarianter

Espresso, americano, ristretto, lungo og filterkaffe. Det er de fem kaffetyper, vi traditionelt samler under betegnelsen ”sorte kaffedrikke”. De sorte kaffevarianter er nemlig kendetegnet ved, at de ikke er tilsat mælk, men drikkes som de er eller mildnes med en ekstra mængde tilsat vand.

På udkig efter en ny kaffeløsning? Få personlig rådgivning her

Espresso

Fundamentet for vores kaffekultur

Espresso er på mange måder fundamentet i vores moderne kaffekultur. Det stærke kaffeshot på 25-30 ml er nemlig basen i mange af de kaffedrikke, vi kender, heriblandt cappuccino, cortado og cafe latte. Derudover er espresso et populært valg på caféer og kaffebarer verden over, hvor det drikkes som et rent shot. Et espressoshot brygges traditionelt på 20-25 sekunder under tryk på 9 bar med mindst 7 gram kaffebønner.

Ristretto

Den mest intense kaffetype

Ristretto er italiensk og betyder ”begrænset”. Det er en henvisning til mængden af vand, der løber gennem bønnerne – den er nemlig halveret i forhold til en almindelig espresso, fordi kaffebønnerne er stampet ekstra hårdt eller vandtilførslen forkortes. Det gør ristretto til en stærk og utroligt koncentreret kaffedrik, der også bør have relativt mindre syrlighed end en espresso pga. den kortere bryggetid.

Americano

Det sikre valg, hvis du elsker sort kaffe

En americano er baseret på et espressoshot, men i modsætning til ristretto, så er drikken fortyndet med varmt vand for at gøre kaffen mildere, ligesom den færdigbryggede Americanotypisk er flere gange større end en espresso. En Americano består nemlig af 1/5 espresso og 4/5 tilsat vand. Americano er en klassiker på kaffekortet og er manges foretrukne kaffevariant.

Lungo

Hvad er forskellen på americano og lungokaffe?

En lungo ligner til forveksling en americano, men de to kaffevarianter er ikke ens. I modsætning til americano, som er et espressoshot fortyndet med vand, så tilsættes der nemlig ikke ekstra vand i en lungo. Til gengæld er bønnerne i en lungokaffe ikke stampet så hårdt som til fx espresso og ristretto. Det betyder, at der når at løbe mere vand igennem under brygningen, hvilket giver en lang, smagfuld kop kaffe, der kan minde om filterkaffe.

Filterkaffe

En klassiker i Norden og Italien

I modsætning til espresso, ristretto og de andre sorte kaffevarianter, så er filterkaffen kendetegnet ved, at den tager længere tid at brygge og ikke brygges med tryk. Filterkaffe kan enten laves på en filterkaffemaskine eller ved at male bønnerne med en kaffekværn, hælde dem i et filter og lade kogende vand løbe gennem filteret – begge bryggemetoder giver en smagfuld sort kaffe med en intensitet, som de fleste kan være med på.

Kaffedrikke med mælk – 7 klassikere på caféen

Kaffe og mælk hænger uløseligt sammen. Se bare på kendte kaffevarianter som cafe latte, cafe con leche og cafe au lait, hvis navne alle understreger mælkens vigtighed. Herunder introducerer vi syv klassikere, som enhver kyndig barista kan i søvne – de bestilles nemlig ofte på kaffebarer, caféer og restauranter.

Café latte

Et populært valg verden over

Café latte er måske den mest populære kaffedrik overhovedet – alle kender den, og langt de fleste kan lide den. Den milde, italienske kaffevariant, der består af 1/6 espresso og 5/6 steamet mælk, servereres som regel i et stort glas. Og hvis man er heldig, så har den lokale barista dekoreret den med latte art – billeder og mønstre der laves, når den steamede mælk blandes med kaffen.

Cappuccino

En rund og mild kaffedrik

Café latte vs. cappuccino. Det er det dilemma, som mange står i, når de skal vælge kaffedrik – de to kaffevarianter minder nemlig en del om hinanden. Der, hvor cappuccino adskiller sig fra café latte, er mælkens konsistens. Mælkeskummet i cappuccinoen giver den nemlig en anden – og tykkere – tekstur. Derudover er der forskel på måden, den serveres på.

Cappuccino består af 1/3 espresso, 1/3 varm mælk og 1/3 mælkeskum.

Café au lait

Den franske pendant til café latte

Café au lait er fransk og kan oversættes til ”kaffe med mælk”. Den er blandt de mildeste kaffedrikke og smagsmæssigt kan den sammenlignes med cafe latte. Forskellen består i, at espresso ikke er fundamentet i en cafe au lait. Det er nemlig helt almindelig filterkaffe, der bruges som basen i denne kaffevariant.

Café au lait består traditionelt af 1/4 filterkaffe og 3/4 steamet mælk.

Macchiato

Når en anelse mælk er nok

En macchiato betyder ”markeret” eller ”plettet” på italiensk. Det er et udtryk for, at espressoen lige nøjagtigt bliver dækket af et lag mælkeskum.

Der skal altså kun en anelse mælk i, og selvom den hører til under kategorien ”kaffedrikke med mælk”, så er kaffesmagen gennemtrængende. Det gør macchiato til den mest intense af de kaffedrikke, hvor der er tilsat mælk.

Cortado

En lille spansk kaffe med mælk

Cortado er spansk og betyder ”at forkorte”.  Mængden af mælk, der er tilsat i en cortado er nemlig lille, sammenlignet med de mange af de øvrige varianter af kaffe med mælk. Her er mælken let steamet og blandingsforholdet 1:1. Kaffedrikken servereres i en lille espressokop og intensiteten kan sammenlignes med en macchiato eller flat white.

Flat white

Den australske udgave af cortado

En flat white er en australsk version af kaffe med mælk, der har været at finde på caféer siden 80’erne. Den minder utroligt meget om cortado – og er man hverken barista eller kaffeelsker, så kan det være svært at kende forskel. En flat white er ganske enkelt et epressoshot med fin mælkeskum oven på – men mælkeskummet er både varmere og tykkere end i en cortado – det giver den australske version en anden tekstur og konsistens.

Kaffe mokka

Kaffe mokka – kaffe, mælk og chokolade

Kaffe mocha eller mocha latte er en mild kaffedrik, der består af kaffe, steamet mælk og chokolade. Et oplagt valg til cafégæster med en sød tand, som ikke bryder sig om den intense smag af kaffe.

Kaffe mokka består af 1/5 filterkaffe, 4/5 steamet mælk og 4 teskefulde smeltet chokolade.

Til dig der ønsker at blive en rigtig kaffenørd!