- Levering inden for 2 hverdage.
- Gratis fragt
- Vi står klar til at hjælpe dig på 79 31 38 38
De fleste af os beskriver smagen af kaffe som ”bitter”, men kaffe er langt fra bare ”bitter”. Smagen af kaffe er meget mere kompleks, og kaffe er en af de mest raffinerede drikkevarer. Kaffe indeholder mange aromaer, teksturer og smagsnuancer, som kan være svære at beskrive.
Enhver smag og aroma i kaffen bestemmes af kaffebønnens gener, hvor kaffetræet har vokset, vækstbetingelserne og vejret. Derudover spiller produktionen og håndteringen af kaffen en stor rolle i smagen: pulping, tørring, opbevaring, transport, ristning, formaling, brygmetode og mere.
Når vi drikker kaffe, får vi en blanding af forskellige smage, som sammen skaber sensoriske oplevelser i munden. Der er fem grundsmage, som registreres gennem smagsløgene på vores tunge og svælg: salt, sur, sød, bitter og umami.
Hvert smagsløg opfanger én smag. Forrest på tungen sidder smagsløgene, der opfanger sødt og salt, mens bitre og sure smage primært opfanges bagerst. Vores smagssans er tæt forbundet med lugtesansen, hvilket giver smagsoplevelsen flere dimensioner, da vi kan opfatte flere lugte end smagsstoffer. Derfor er det en god idé at slubre kaffen, da smagsoplevelsen herved bliver større.
Når det kommer til at nyde en perfekt kop kaffe, er brygmetoden lige så vigtig som selve kaffebønnerne. Forskellige brygmetoder fremhæver unikke smagsnoter i kaffen.
Filterkaffe fremhæver delikate og komplekse smagsnoter i lysristede bønner som blomster og citrus, mens mørkristede bønner giver en rund og rig smag. Espresso bringer intensiteten frem i mørkristede bønner med noter af chokolade og karamel, mens lysristede bønner kan give en livlig og frugtagtig smag. French Press bevarer flere olier og mikropartikler, hvilket resulterer i en rigere og mere kompleks smag. Aeropressen’s fleksibilitet i bryggetid og tryk gør den ideel til at fremhæve både subtile frugtnoter i lysristede bønner og dybere smagsnoter i mørkristede bønner.
For at forstå de forskellige ristningsgrader og deres indflydelse på din kaffe, kan du læse mere her.
Tilbage i 1995 udgav SCAA (Speciality Coffee Association of America) det såkaldte ”Flavor Wheel” som anvendes af risterier, kaffelaboratorier og kaffeproduktioner verden over.
Flavour Wheel er tiltænkt som et kompas, der kan hjælpe tanker og sanser i den rigtige retning. Det hjælper også med skabe et universelt sprog om kaffesmag, så alle har et fælles udgangspunkt for at italesætte, hvad kaffen egentlig smager af.
Nyder du, at tage dig god tid til at brygge den perfekte kop kaffe? Prøv at brygge din kaffe med slow brew - så kan kvaliteten af din kaffe virkelig smages. Se hvordan du gør her.
Hjulet fungerer ved, at man arbejder sig indefra og ud. Smag på kaffen og start med hjulets inderste felter for at indkredse, om smagen er frugtig, krydret, sød, chokoladeagtig eller andet. Bevæg dig derefter udad for at blive mere specifik. Selvom det kan være svært at finde den eksakte smag, hjælper hjulet med at afgrænse smagene. Øvelse gør mester, og koncentration, eventuelt med lukkede øjne, skærper smagssansen.