• Fri fragt ved køb over 3000 kr
  • Levering inden for 2 hverdage
  • Landsdækkende service

De forskellige kaffesorter: Arabica vs Robusta

Vidste du, at der er findes mere end 60 forskellige typer kaffebønner? De to mest anvendte er arabicabønner og robustabønner. Begge kaffesorter har unikke egenskaber. Her forklarer vi bønnernes egenskaber, og hvordan de adskiller sig fra hinanden.

Smagen af Arabica vs. Robusta

Smagen af Arabica kaffe er sød og blød med en duft af sukker og frugt. Robusta kaffe har en fast, rund smag, og denne kaffesort er også meget bitter. Smagen i begge typer kaffebønner afhænger især af oprindelseslandet. Lær mere om smagsnoter i kaffen her. 

Oprindelsen af Arabica vs. Robusta

Begge kaffeplanter har brug for et tropisk klima med høje temperaturer. Arabica planten vokser især i højere regioner omkring ækvator (herunder Central- og Sydamerika). Robustakaffeplanten vokser i lavere regioner omkring ækvator (herunder Sydøstasien). Arabica kaffen er lavet på de mest anvendte bønner verden over, og ca. 70 % af verdens kaffeproduktion består af Arabica kaffebønnen. Bliv klogere på kaffeproduktion her. 

"Fordi Arabicabønner vokser i højere luftlag, gror de langsommere, og indeholder mindre koffein"

Koffeinindholdet i begge kaffesorter

Kaffe, der er lavet på robustabønner, har et ret højt indhold af koffein. Dette skyldes, at bønnerne beskytter sig mod dyr og plantesygdomme ved hjælp af koffein. Fordi arabicabønner vokser højere oppe, indeholder de mindre koffein.

Kaffebønner og kaffe

De fleste baristaer anvender enten kun arabicabønner eller en blanding af arabicabønner og robustabønner. For eksempel kan du lave en blød cappuccino eller krydret espresso. Læs mere om, hvordan du laver de lækre kaffevarianter.

Arabica og Robusta kan også blandes

Arabicabønner anvendes ofte i blends, hvor der kun indgår 100% arabicabønner. Her vil man typisk blande arabicabønner fra forskellige kaffefarme fra et bestemt område. Robustabønner anvendes derimod sjældent i ren form, da smagen vil være alt for bitter.

Mange kaffeblends er lavet som en kombination af arabicabønner og robustabønner, da det giver gode muligheder for en ensartet smag. I sådanne blends får man et kompromis fra begge bønnesorter. Arabicabønnen tilfører de raffinerede- og fine smage, og robustabønnen tilfører styrke, bitterhed samt en god crema. Forholdet mellem de to bønnetyper varierer fra blend til blend, og derfor kan der være stor forskel på smagen i forskellige kaffeblends. Se vores mange kaffeblends her.

Til dig der ønsker at blive en rigtig kaffenørd!