Sådan vælger du de bedste kaffebønner

Selv den dyreste kaffemaskine kan lave dårlig kaffe. De kaffebønner du bruger, har nemlig stor betydning for, hvordan kaffen smager. Derfor kan det godt betale sig at vælge kaffebønner med omhu. Men hvilke er de bedste kaffebønner, og hvordan navigerer man i det store udvalg? Det får du svar på her, hvor vi har samlet en guide til, hvad du skal være opmærksom på, når du køber bønner til kontorets kaffemaskine.

Hvordan vælger du de bedste kaffebønner?

Oprindelse, ristning, brygmetode, pris, friskhed og emballage. Det er seks ting, der er gode at tage udgangspunkt i, når du skal vælge kaffe. De giver dig nemlig gode forudsætninger for at vælge de bedste kaffebønner til kontorets kaffemaskine.

Oprindelse

Bønnernes oprindelse har stor betydning for, hvordan de smager. Kigger man sig omkring i verden, er der nemlig stor forskel på, hvordan kaffen dyrkes, høstes og ristes. Lokale forhold som jordbund og klima sætter også sit aftryk på kaffesmagen. Herunder giver vi dig en kort introduktion til de smage, der kendetegner kaffen fra syv af de største producenter i verden.

Der er altså ikke et entydigt svar på, hvor de bedste kaffebønner kommer fra, men når man får en god kop kaffe, kan det godt betale sig at undersøge, hvilken bønne den er brygget på. Er det Robusta eller Arabica? Er den fra Syd- eller Mellemamerika, Afrika eller Asien?  

Bemærk i øvrigt, at de færdigblandede poser med kaffe ofte indeholder en blanding af kaffebønner fra forskellige steder i verden.  

Ristning

Efter kaffebøennerne er høstet, skal de ristes. Måden det bliver gjort på varierer fra sted til sted, og det har stor betydning for, hvordan kaffen smager. Man skelner groft sagt mellem lys-, medium- og mørkristede bønner - herunder kan du læse om de forskellige ristninger:  

Lysristet

Lysristede kaffebønner har traditionelt en tør, lysebrun overflade. De er syrlige og har en frugtagtig duft - og så har de lyse bønner et højt koffeinindhold. Skal kaffen på arbejdspladsen give ekstra energi til morgener eller sene arbejdstimer, så er den lysristede udgave med en vis sandsynlighed de bedste kaffebønner til kontoret.  

Mørkristet

Mørkristet kaffebønner ristes til de når en temperatur på 220-240°C. Denne ristning giver bønnerne en mørkebrun, olieret overflade og en kraftig smag og aroma. De mørkristede kaffebønner er de mindst syrlige og har et mindre koffeinindhold end de to andre typer.  

Mediumristet

Mediumristetkaffebønner har en mørkere og mere fyldig smag end den letristede udgave. Til gengæld indeholder denne type bønner lidt mindre koffein end den lyse slags. Bemærk også, at mediumristede bønner har en lidt mørkere overflade end den lysristede.  

Grønne kaffebønner

Grønne kaffebørner er til dig, som selv ønsker at styre ristningen. De bedste kaffebønner er nogle, som er ristet lige efter din smag. Og det har du gode muligheder for med grønne kaffebønner. Grønne kaffebønner er nøjagtigt ligesom de bønner, du køber i poser - de er bare ikke blevet ristet endnu. Vil du selv være herre over ristningen, så er det altså en god mulighed for at styre processen. Og det er faktisk ret enkelt at riste kaffebønner. Du kan nemt riste kaffebønnere på en pande og med en såkaldt “drum” rister.  

Brygmetode

De bedste kaffebønner passer også til den brygmetode, man benytter. På de fleste caféer bruger man i dag lysristede single-origin bønner som espressobønner. De lysristede kaffebønner giver nemlig espressoen den helt rigtige smag, hvorimod en mørkere ristning let kan resultere i en for bitter espresso. På samme måde kan man med fordel undgå kaffeblandinger og i stedet gå efter poser med hele bønner fra samme sted i verden.  

Laver du filter- eller stempelkaffe, er det knap så vigtigt, hvilke kaffebønner du bruger. Her kan du sagtens eksperimentere med forskellige blandinger og ristninger i jagten på de bedste kaffebønner - ifølge din smag. 

Pris

Der er ingen tvivl om, at der er en sammenhæng mellem pris og kvalitet, men billige kaffebønner kan sagtens være gode - og de findes i mange forskellige varianter. Hvis budgettet til kaffe er begrænset, så prøv med de billige kaffebønner til en start. Der findes et hav af blends, så mon ikke der er nogle, der falder i jeres smag. 

Hvis I gerne vil investere i en ekstraordinær god kop kaffe, så kan det godt betale sig at udskifte de billige kaffebønner med en lidt dyrere udgave.  

Friskhed og holdbarhed

Kaffebønner begynder allerede at miste smag 14 dage efter ristningen. For en smagfuld kaffeoplevelse er det derfor afgørende at bruge friskristede bønner. Og medregner man tiden med transport, og opbevaring før bønnerne når ud til hvor kaffen bliver brygget, så skal kaffebønnerne anvendes relativt hurtigt for at give den bedste smagsoplevelse.  

Kaffebønner bliver dog – ligesom teblade - sjældent decideret dårlige, så længe de opbevares hensigtsmæssigt. Det vil sige, at de helst skal opbevares i lufttætte, mørke og ikke for varme eller fugtige omgivelser. 

Holdbarhedsdato og ristningsdato bør fremgå på kaffebønnernes emballage. Hele kaffebønner har en længere holdbarhed end formalet kaffe. Opbevares kaffebønnerne ordentligt, både før og efter emballagen bliver brudt, kan de holde sig længe – i ubrudt emballage kan de typisk holde op til et halvt til et helt år.  

Og netop opbevaring og emballage er vigtig, da de fleste arbejdsplaner har et mindre kaffelager, hvor kaffebønnerne nemt kan komme til at stå i noget tid, før de anvendes. 

På grund af kaffes relativt hurtige smagsreduktion efter ristning – og betydningen af omgivelserne, bønnerne opbevares i – spiller emballagen en vigtig rolle i forhold til kaffens smag og kvalitet. 

Emballage

Pakningen har stor betydning for, hvordan kaffebønnerne smager. Bønnerne holder som nævnt bedst på smags- og aromastofferne, hvis de ikke er i kontakt med luft. Kig derfor efter bønner, der er pakket i et lufttæt pose med envejsventil - det betyder nemlig, at kuldioxiden fra bønnerne kan slippe ud, men at der ikke kan komme ilt ind. Det er med til at sikre, at bønnerne ikke bliver afgassede og smagløse efter ristning.